mandag 21. november 2011

Barn gir livet mening


Jeg var nylig i et utdrikningslag hvor en høyst oppegående kvinne fikk seg til å uttale at livet fikk mening etter at hun fikk barn. Jeg ble umiddelbart hensatt i dype tanker. Hvilken mening var det hun snakket om, som jeg ikke så åpenbart så? Kunne det være én av følgende?


* meningen med livet er å være søvnløs i 18 år +. Først fordi den jævla skrikerungen har vondt i magen, er sulten, tørst, vil ha smokken sin, eller andre store og små livskriser som den med største selvfølgelighet anser som ditt ansvar å ordne opp i. Senere fordi ungen begynner å springe rundt på bygda med venner, noen av dem tvilsomme, og deretter kan komme til å drikke tresprit og bli liggende halvnaken i ei grøft midtvinters.

* meningen med livet er å ikke ha tid til å tenke over meningen med livet fordi hverdagene er fulle av rot, skittentøy, ting som knaser på gulvet når man går, tidsfrister for levering og henting i barnehage og trass. Fandenivoldsk trass.

* meningen med livet er å stå på pinne og glemme deg selv slik at du verken har tid til å møte venner, trene, spise balansert eller for den saks skyld se favorittprogrammet ditt på TV. Kidden skal jo se Postmann Pat, må vite.

* meningen med livet er den uovertrufne gleden av å stå og plire om morgenen med kaffe i ene hånden i et desperat forsøk på å våkne opp etter nok en urolig natt hvor du likevel må møte på jobben 8 sharp - dette mens poden har fått et aldri så langvarig raseriutbrudd fordi du har funnet fram et hode - eller hånd - eller overtrekksplagg som han slett ikke kunne tenke seg. Meningen med livet er faktisk å se at ungen din vil ha shorts og solhatt når det er 20 minus, og nærmest får epileptisk anfall hvis det ikke lar seg gjennomføre! Tenk det!

* meningen med livet er å ha nedbitte negler, hårete legger og armhuler, øyenbryn som kan se rimelig langt etter avtale med øyenbrynspesialisten, fjorårets pedikyr, og gamle og slitte jeans som ikke vil bli byttet ut med det første fordi mor rett og slett ikke har tid. Fordi den satans klokka ikke har mer enn 24 timer i døgnet å tilby.

* meningen med livet er å sovne, hinsides utmattelse, i godstolen mens man ser Dagsrevyen kl 19.30.

* meningen med livet er bæsjebleier! Det er jo så gøy å se at noe som med tyngdekraftens hjelp har slått rot ved anklene og med Murphys lovs hjelp har tatt sikte på øretippene, kan bli så gullende rent etter bare en snau times illeluktende arbeid.

* meningen med livet er å irritere seg over aldri å få innprentet bordmanerer hos den unge, lovende. Det er også ganske så stor mening i å vaske spagettisaus av bord, stoler, vegger, tak, din egen silkebluse og alt annet i ca 5 meters radius rundt universets sentrum, altså ditt barn.

* meningen med livet er ferier i Legoland og Kristiansand Dyrepark. Det kan vel ikke gi livet særlig mening å reise til grisgrendte strøk i Amazonas, eller øyhoppe i Mikronesia?

* meningen med livet er når Kaptein Sabeltann-sanger går på repeat i hodet, på Sørlandsdialekt, 24/7, og du til og med drømmer at du er Tante Bassa som har sex med Røde Ruben om nettene.

Jaha, så dette er altså meningen med livet? Glad for at noen gjorde meg oppmerksom på det! For sånn ellers ville jeg nok kalt det et svare slit og strev, som merkelig nok føles som det kan nærme seg betegnelsen "verdt det" når man blir belønnet med et skjelmsk smil, eller kanskje aller helst - en trillende latter og et hoppende og dansende barn med lyse lokker som en glorie rundt hodet. Glorien til Engelen med Skitt på Vingene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar